DESCOPERIȚI PUTEREA SECRETĂ A NATURII!
În trecut, oamenii se bazau pe puterea plantelor pentru menținerea tonusului și a frumuseții naturale. Eficiența lor a fost dovedită în timp și, astfel, plantele și ierburile joacă un rol important și în zile noastre, mai ales atunci când vorbim despre bunăstare, relaxare, energie și, de ce nu, frumusețe. Din fericire, pădurile și pășunile din țara noastră sunt pline de plante și ierburi valoroase, iar aceste comori ne ajută în susținerea complet naturală, a corpului și spiritului nostru.
Afinele | Busuiocul | Cânepa | Eucaliptul | Trandafirul | Urzica | Lavanda | Ghimbirul | Menta | Mușețel | Echinaceea | Gălbenele
Ierburi culinare sau aromatice
Ierburile aromatice sau plantele aromatice sunt deseori cultivate în grădini, livezi sau uneori pe suprafețe mari, pentru calitățile lor aromatice, fiind folosite cel mai adesea ca și condimente sau chiar pentru relaxare și bunăstare. Sunt folosite, în general, frunzele proaspete sau deshidratate pentru a spori aroma produselor culinare, fie că sunt lăsate crude, fie că sunt fierte. Pentru o lungă perioadă de timp, diversele tipuri de ierburi au fost ignorate, cu excepția mentei, a patrunjelului și a usturoiului, acestea fiind cele mai uzitate.
Plantele aromatice pot fi plante perene precum cimbrul și lavanda, plante bienale precum pătrunjelul și anuale, precum busuiocul. În categoaria plantelor perene intră și cele sub formă de arbuști, iar printre acestea se numără rozmarinul sau arbori precum dafinul. Unele plante sunt folosite atât ca ierburi, cât și ca mirodenii, cum ar fi mărarul și coriandrul.
Plante pentru ceai
Unele ierburi pot fi infuzate în apă clocotită pentru a face ceaiuri din plante, numite și tizane. De obicei se folosesc frunzele, florile sau semințele uscate, ori ierburi proaspete. Ceaiurile din plante tind să fie preparate din plante aromatice care, adesea, nu conțin taninuri sau cofeină. Printre cele mai utilizate plante pentru ceaiuri sunt mușețelul, teiul, menta, lavanda, măceșul și multe altele.
Alături de aceste plante, ghimbirul ocupă un loc tot mai importantat în alimentația noastră de zi cu zi, putând fi consumat sub formă de ceai, dar și ca atare. Ceaiurile din plante sunt adesea folosite ca sursă de relaxare sau pot fi asociate cu diferite ritualuri spirituale.
Plante sacre
Pe lângă proprietățile lor în alimentație și îngrijire, există numeroase plante folosite de-a lungul timpului, în religiile multor popoare. Printre acestea se numără smirna și tămâia, neem, bael și curcuma, precum și salvia albă și cedrul.
Afinele sunt o gustare versatilă
La fel ca și merișoarele, afinele aparțin familiei Ericaceae. Arbustul se dezvoltă cel mai bine în regiuni cu climă rece sau temperată din emisfera nordică. Stolonii unei singure tufe de afine pot acoperi o suprafață impresionantă de peste 1000 m².
Afinele nu sunt iubite doar pentru aroma lor dulce, ci și pentru multitudinea de substanțe active valoroase, cu variate beneficii asupra organismului nostru. Ele își păstrează aceste efecte benefice atât consumate în stare proaspătă, cât și ulterior conservării prin congelare.
Busuiocul este aromat și îngrijește
Busuiocul este o plantă aromată binecunoscută în majoritatea bucătăriilor și se folosește pentru aromatizarea renumitului sos bolognese sau pentru a da o notă aparte în dressingul de salată. În plus, busuiocul se folosește în mod tradițional în multe alte domenii, printre care și cosmetică.
Încă din antichitate, busuiocul sub formă de ulei, de exemplu, se folosește pentru îngrijirea pielii. Mirosul său proaspăt și vitalizant este inconfundabil: în zilele noastre, planta este utilizată în diferite moduri, fie sub formă de șampon, gel de duș, fie în soluții de curățat geamuri.
Busuiocul nu este renumit pentru aspectul plăcut pe care îl oferă mâncărurilor, ci are și un efect afrodisiac. În trecut, busuiocul era folosit pentru decorul camerei mirilor, precum și în unguente pentru potență.
Cânepa este foarte versatilă
Cânepa este una dintre cele mai vechi plante de cultură din lume. Cea mai veche atestare a cânepii merge până în mileniul 3 înainte de Hristos. Până în secolul XX a fost utilizată pentru fabricarea de pânză de vele, parâme și frânghii. Astăzi, fibrele de cânepă se folosesc în industria textilă, a celulozei și a hârtiei. Din semințele de cânepă bogate în proteine, se pot fabrica produse cosmetice și alimente. În bucătărie, canabisul își găsește utilizarea sub formă de ulei, făină, pulbere proteică și sub formă de semințe decorticate.
Semințele de cânepă au un conținut ridicat de proteine, în jur de 25% mai mult comparativ cu alte tipuri de semințe, precum quinoa, chia sau in.
Eucaliptul protejează în sezonul rece
Eucaliptul este considerat cea mai exotică plantă dintre toate. În Australia și în Indonezia există peste 6000 de specii de eucalipt. Crenguțele și frunzele a circa 20 dintre ele sunt recoltate pentru a obține uleiul eteric valoros de eucalipt. Folosit la masaj, sub formă de balsam, relaxează musculatura și îngrijește pielea sensibilă. În special în sezonul rece, uleiul de eucalipt se numără printre produsele preferate: în baia cu apă caldă aromatizată asigură momente de relaxare. Parfumul puternic descongestionează nasul și este util și în bomboane, pentru a calma gâtul și faringele.
Frunzele de eucalipt sunt folosite cu succes și ca decorațiune de interior, fiind pe deplin în tendințe. Crenguțele artificiale sunt disponibile în majoritatea magazinelor de mobilier.
Trandafirul încântă prin mirosul său
Trandafirul face parte din categoria plantelor perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuști, deseori spinoși.
Ca plante ornamentale, trandafirii de folosesc în parcuri și grădini, având o deosebită valoare decorativă. Ca flori tăiate se pot folosi în aranjamente florale și arta buchetară, fiind foarte apreciate pentru colorit și parfum. De asemenea, se întrebuințează și pentru extragerea uleiurilor eterice din petale, acestea fiind folosite și în produsele cosmetice sau parfumuri.
Urzica este relaxantă
Temută de către excursioniștii aflați în drumeție, dar prețuită de iubitorii plantelor, urzica este răspândită în întreaga lume și poate cauza pe piele mici tumefacții dureroase la atingere.
La aplicarea externă însă, în formulele produselor cosmetice, urzica oferă un sentiment plăcut de prospețime pe piele.
Această minunată plantă este folosită și ca aliment datorită substanțelor valoroase conținute, putând fi consumată sub formă de ceai sau gătiră la abur. Urzicile sunt un înlocuitor popular pentru spanac și sunt preferate pentru gustul lor fin amărui.
Lavanda
Lavanda este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute plante din lume. Este plăcut parfumată, originară din zona mediteraneană și poate servi drept decor parfumat în confortul casei, precum și în grădină. Lavanda are și multe alte beneficii, pe lângă aspectul frumos și mirosul încântător. În bucătărie se pot folosi frunzele și florile pentru o varietate de mâncăruri.
Această frumosă plantă își dezvoltă efectul benefic atât în interior, cât și în exterior. Formele de prezentare merg de la ceai, adaos de baie cu uleiuri eterice, săpunuri și creme sau pur și simplu săculețe umplute cu lavandă, așezate prin casă sau în dulapurile cu haine, pe care le apără împotriva moliilor.
Ghimbirul
Pentru cei mai mulți oameni, ghimbirul este un condiment folosit în bucătărie, care conferă o aromă iute, foarte parfumată și exotică mâncărurilor. Exotică este și proveniența acestuia: ghimbirul este originar din regiunile tropicale și subtropicale, dar astăzi este cultivat și în părți din Europa și Australia. Rădăcina picantă are un gust inconfundabil și asigură o stare de bine, în special în anotimpul rece. Ceaiul și sucul de ghimbir sunt foarte populare și au multe beneficii.
Ceaiul de ghimbir se prepară rapid și simplu: peste o jumătate de linguriță de ghimbir ras turnați o ceașcă de apă fierbinte. Se lasă la infuzat, acoperit, circa șapte minute, înainte de a strecura ceaiul și de a savura băutura fierbinte.
Menta
Menta este una dintre cele mai cunoscute plante perene de cultură din lume. Cu aroma sa deosebită și parfumată, menta este prezentă în multe dulciuri, mâncăruri și băuturi, conferindu-le un parfum inconfundabil, cunoscut de secole pentru efectul său răcoritor. Sub formă de ceaiuri, bomboane de tuse și produse de îngrijire, menta împrospătează și revitalizează, eliminând și mirosurile neplăcute. Pentru că este ușor de cultivat, această plantă deosebită este foarte populară și în grădinile horticultorilor amatori.
Mușețel
Dintre toate plantele, mușețelul este considerat panaceul universal. Mușețelul este originar din sudul și estul Europei, dar între timp este răspândit în întreaga Europă și Asia de Vest. Mușețelul adevărat aparține familiei Astraceae și are o inflorescență galben aprins, înflorind din mai până în septembrie. Se folosește în foarte multe domenii: fie că este vorba de balsam de păr, adaos în apa de baie sau remediu pentru pielea din zona intimă. Unguentele și cremele cu extras hidratant de mușețel relaxează pielea sensibilă, iar ceaiul de mușețel este iubit de toată lumea.
Echinaceea
Florile de echinaceea nu sunt doar frumoase, ci și foarte valoroase pentru sănătate. În mod tradițional florile se folosesc la preparatele din plante, fiind utilizate în mai multe domenii. Produsele de îngrijire cu echinaceea sunt ideale pentru îngrijirea pielii sensibile și a scalpului. Se recomandă să folosiți sau să aplicați doar produse gata preparate cu echinaceea.
Gălbenele
Gălbenelele sunt flori de vară provenite din spațiul mediteranean, care înfloresc până toamna târziu. Ele sunt cultivate în grădini și ca plante decorative. Aici ele atrag cu culorile lor calde o varietate de insecte benefice pentru grădină și apără eficient și natural împotriva dăunătorilor.
Cunoscute în special pentru efectul lor vindecător, ele sunt ingrediente în multe creme, unguente și tincturi. Fie că este vorba de șampon, adaos în apa de baie sau balsam de buze - parfumul liniștitor al calendulei officinalis, cum mai este numită, este un remediu de nădejde pentru îngrijirea de zi cu zi a tenului și a corpului. Florile de culoare galben‑portocaliu pot fi utilizate și ca decorațiuni comestibile pe sandvișuri și salate.
Atenție: persoanelor alergice la Asteraceae nu li se recomandă consumul acestei plante.